Λιμποβίσι

Διάσημο, Ιστορικό, Αξεπέραστο. Χωμένο στο ελατοδάσος και μέσα στις μεγάλες χαράδρες του Μαινάλου, σευψόμετρο 1200μ, ανάμεσα στο Χρυσοβίτσι και την Πιάνα και σε πανέμορφη και δύσβατητοποθεσία, είναι το Λιμποβίσι (ή Λιμποβίτσι), το ένδοξο χωριό των Κολοκοτρωναίων…

Το χωριό του Θ. Κολοκοτρώνη

Χωμένο στο ελατοδάσος και μέσα στις μεγάλες χαράδρες του Μαινάλου, σε υψόμετρο 1200μ, ανάμεσα στο Χρυσοβίτσι και την Πιάνα και σε πανέμορφη και δύσβατη τοποθεσία, είναι το Λιμποβίσι (ή Λιμποβίτσι), το ένδοξο χωριό των Κολοκοτρωναίων.

Το χωριό φέρει εμφανώς σλαβική ονομασία, όπως και άλλα χωριά της περιοχής. Εδώ έζησαν οι Κολοκοτρωναίοι, και μεγάλωσε και κατοικούσε κατά καιρούς ο αρχιστράτηγος Θ. Κολοκοτρώνης. Το Λιμποβίσι ήκμασε επί Ενετοκρατίας και Τουρκοκρατίας. Μάλιστα, η απογραφή των Ενετών το 1711 κατέγραψε 500 κατοίκους.

Ο χώρος του άλλοτε κραταιού αρκαδικού χωριού καταλαμβάνει σήμερα ένα μικρό πλάτωμα, που έχει διαμορφωθεί σε σύγχρονο μικρό πάρκο. Σε τίποτα σήμερα δεν θυμίζει την ύπαρξη του χωριού, παρά μόνο λιγοστά χαλάσματα. Τα μόνα οικήματα που περιέχει είναι το ανακατασκευασμένο σπίτι των Κολοκοτρωναίων, η παλιά εκκλησία του
Αϊ- Γιάννη, όπου εκκλησιαζόταν Γέρος του Μοριά και τα παλικάρια του, ένα αναψυκτήριο όπως και ένα μικρό οίκημα των φυλακών.

Τα ανακατασκευασμένο σπίτι του Κολοκοτρώνη είναι ένα λιθόκτιστο κτήριο κτισμένο σύμφωνα με τις μαρτυρίες κατά τα πρότυπα του παλαιού και σε σημείο κατά τα φαινόμενα δίπλα από την αρχική του θέση(ακριβώς δίπλα υπάρχουν ερείπια παλιού σπιτιού). Η ανέγερσή του έγινε το 1990 με δαπάνη του επιχειρηματία Π. Αγγελόπουλου, ο οποίος και χρηματοδότησε τη διαμόρφωση και εξωραϊσμό του γύρω χώρου.

Σήμερα το σπίτι λειτουργεί ως ανοικτό μουσείο και φιλοξενεί σύγχρονο εικονογραφικό υλικό από τη ζωή και δράση του Θ. Κολοκοτρώνη.

Μια εκδρομή στο Λυμποβίσι σίγουρα αποτελεί ένα ταξίδι στην ιστορία.